Galvano Hengelo

Protalloy® (verzinknikkelen)

Protalloy® (galvanisch verzinknikkelen) is een techniek die met een zeer dunne laag van slechts 5 μm een corrosiebescherming van minimaal 1.000 uur NSS (geen rode roest) realiseert. Een zink-nikkel oppervlaktebehandeling wordt veel toegepast in hydraulische componenten als manifolds, stuurschuiven en cilinders. Behalve in de hydraulische aandrijftechniek wordt galvanisch verzinknikkelen ook toegepast voor onderdelen in de machine- en apparatenbouw, energietechniek en automotive.

Verzinknikkelen van hydraulische componenten

In het verleden werden dergelijke componenten veelal verzinkt of chemisch vernikkeld. Inmiddels is er een duidelijke verschuiving naar verzinknikkelen. Bij elektrolytisch verzinken of chemisch vernikkelen zijn al snel laagdiktes nodig van 30 μm of meer voor enige bescherming tegen rode roest (voor minimaal ±250 uur NSS). Die laagdikte is echter in verband met maatvoering vaak ongewenst voor het goed functioneren van hydraulische componenten. Een zink-nikkellaag heeft een dikte van slechts minimaal 5μm en geeft daarmee een bescherming van meer dan 1000 uur in de neutrale zoutsproeitest NSS. Dat maakt deze techniek dus uitermate geschikt voor maat kritische onderdelen zoals hydraulische cilinders. Heeft u bijvoorbeeld last van inwendige corrosie in uw cilinderkoppen? En leidt dit tot lekkende afdichtingen? Een zink-nikkel oppervlaktebehandeling kan de oplossing bieden. Tevens is het mogelijk om onderdelen gedeeltelijk te behandelen met zink-nikkel. 

Galvanisch verzinknikkelen van machineonderdelen

Machineonderdelen worden vaak behandelt met zink, chemisch nikkel of worden gecoat doormiddel van natlak. Echter wanneer de laagdikte een belangrijke rol speelt bij de maatvoering is zink-nikkel, met een laagdikte van slechts 5 μm en meer dan 1000 uur corrosiebescherming (NSS), dé oplossing. Ook vanuit de totale kosten bekeken is zink-nikkel vaak een betere oplossing, omdat nabewerking van passingsmaten of afplakken van delen tot het verleden behoren.

Minder corrosieproducten

Zink-nikkel vormt gedurende een zoutsproeitest een wittige film: de white haze. Daarna verandert de laag gedurende zeer lange tijd niet, tot wel vele duizenden uren NSS. Dit is ook één van de belangrijke voordelen boven galvanische zinklagen of andere manieren van verzinken zoals thermisch verzinken. Er worden namelijk veel minder (volumineuze) corrosieproducten gevormd en het corrosieproces verloopt daarmee aanzienlijk langzamer.

Protalloy®

Galvano Hengelo heeft het proces van verzinknikkelen geoptimaliseerd zodat dit ook een maximale bescherming biedt tegen een hoge vocht- en zoutbelasting of tegen extreme temperatuurschommelingen. Onder de naam Protalloy® wordt de zink-nikkellegering blank gepassiveerd, eventueel in combinatie met een dunne topcoat. Dit passiveringsproces is vrij van chroom-6. Protalloy® is daarmee een hoogwaardige bescherming zonder de nadelige eigenschappen van Cr6. Dit in tegenstelling tot de oude beschermingstechnieken waarbij een dikke zinklaag met chromaatpassiveer werd toegepast. Protalloy® is bovendien een harde laag (tot 550 HV), wat zorgt voor een betere kras- en slijtagebestendig dan galvanisch zink en zink-ijzer. Protalloy is tevens een goede basis (goede hechting) voor aanbrengen van een eventuele (optische) toplaag als lak of poedercoating.

Informatiepakket

Specificaties Protalloy®

De specificaties van het zink-nikkel waarmee wij uw product van voorzien vindt u in de tabel. 

Maximale productafmetingen

LxBxH = 2100 x 300 x 1100 mm
Max. gewicht: 650 kg
 
Basismaterialen voor de bewerking Protalloy®: staal en gietijzer.

Zie ons technische datasheet Protalloy® voor meer informatie.

Eigenschappen van Protalloy®
Symbool ZnNi
Gehalte Zn84 - 90%
Gehalte Ni10 - 16%
Corrosiewering *)> 1.000 Uur NSS
Dichtheid (Zn)± 7,40 g/cm3
Smeltpunt (Zn)± 750°C
Thermische stabiliteitgoed
Contact met aluminiumgoed

¹ Uren NSS (Neutrale zoutsproeitest) getest vlgs. ASTM B-117 tot grondmetaalcorrosie laagdikte standaard > 5 micron zink-nikkel met blankpassiveer en topcoat van ± 1 µm.

Protalloy® krastest

Galvano Hengelo heeft door middel van een test onderzocht in hoeverre Protalloy® nog beschermend is na beschadiging. In deze test is een behandelde stalenplaat met 5-15 μm Protalloy® (zink-nikkel) met een drimble beschadigd door de zink-nikkellaag te verwijderen tot sleuven van 2 mm breed. Daarna is de stalenplaat getest door deze 2.000 uur in de zoutsproeikast te plaatsen. Uit de test is gebleken dat de zink-nikkellaag een afstand overbrugt van 2 mm breed staal voor 2.000 uur. Hierbij treedt alleen witte roest op en geen rode roest. Bekijk hier het filmpje van de gehele test.

Waarom Galvano Hengelo?

100% kwaliteit

Wij gaan voor de hoogste kwaliteit mogelijk

Dé specialist

Wij zijn gespecialiseerd in galvaniseren

Snelle levering

Wij maken ons hard om een zo snel mogelijke levering te garanderen.

Verzinknikkelen bij Galvano Hengelo

Galvano Hengelo is verregaand gespecialiseerd in verzinknikkelen. Wij hebben de kennis, de ervaring en de middelen. Wij beschikken over een moderne X-Ray laagdiktemeter waarmee wij de laagdiktes van de door ons aangebrachte galvanische lagen tot op 0.01 μm (0.00001mm!) kunnen meten. Ook beschikken wij over een zoutsproeitestkast waarmee wij zoutsproeitesten conform ASTM B117/ ISO 9227 kunnen uitvoeren. Daarmee kunnen wij ons eigen proces nauwkeurig verifiëren en ook u optimaal van dienst zijn bij het vergelijken en testen van corrosiebestendigheid van onze lagen versus bestaande systemen.

Kies ook voor verzinknikkelen Galvano Hengelo!