Galvanisch verzilveren

Zilver speelt in de elektro- en elektronica-industrie een zeer belangrijke rol in een goede stroomgeleiding. Zilver heeft een zeer lage weerstand en een zeer goede elektrische geleiding. Het is daardoor heel geschikt als deklaag voor contacten en geleiders in schakelsystemen. Een zeer goede techniek voor het aanbrengen van deze deklaag is het galvanisch verzilveren van koper of aluminium componenten.


Elektrolytisch verzilveren voor elektro en elektronica

Galvanisch verzilveren is een elektrolytisch proces met zilver als anodemateriaal en het te verzilveren voorwerp als kathode. Door het elektroliet (=zoutoplossing) onder stroom te zetten, hechten de zilverionen zich aan het metalen voorwerp. Daarmee wordt een laag zuiver zilver op het voorwerp opgebouwd.

Galvano Hengelo heeft zich ontwikkeld tot een specialist in het aanbrengen van zilver op componenten voor installaties en apparaten voor zowel hoog- als midden- en laagspanning. Wij beheersen de techniek van het verzilveren als geen ander en weten hoe belangrijk het in dit marktsegment is om exact te voldoen aan de gestelde specificaties en om de juiste hechting en laagdikte te realiseren.


Aluminium

Wij zijn specialist in zowel de verzilvering van aluminium als koper. Vooral het galvanisch verzilveren van aluminium producten en halffabricaten is complex. Er is veel specifieke expertise nodig voor de verzilvering van aluminium om een goede hechting van de zilverlaag verkrijgen. Dat komt mede door de diversiteit aan soorten aluminium. Het ene aluminium laat zich makkelijker verzilveren dan het andere. De techniek moet nauwkeurig worden afgestemd op de samenstelling van het aluminium. We brengen daarbij eerst een onderlaag van 3 – 5 micron chemisch nikkel aan op het product voordat het wordt verzilverd.


Koper

Ook bij koper staan wij met ons zorgvuldige en goed gecontroleerde productieproces garant voor een succesvol resultaat. Wij beschikken over een grote productiecapaciteit met de grootste lijn van Nederland voor het verzilveren van koper en koperlegeringen. Dankzij onze grote baden produceren wij concurrerend.


Normaal en hard verzilveren

In het productieproces maken we onderscheid tussen normaal en hard verzilveren. Bij hardzilver bouwen wij een kleine hoeveelheid antimoon in de kristalstructuur van de zilverlaag. Deze legering is daardoor harder dan zuiver zilver.

De variatie in hardheid van de zilverlaag biedt diverse mogelijkheden. Zo kiezen onze klanten bij contacten er meestal voor om één deel zacht te verzilveren en één deel hard te verzilveren. Een verschil van minimaal 25% in de hardheid geeft namelijk een behoorlijke reductie in slijtage. Dat resulteert in een veel langere levensduur en is dus op termijn een forse kostenbesparing.


Kwaliteit bij Galvano Hengelo

Galvano Hengelo past voor hechtingsverbetering en hechtingscontrole op uw wens ook een ovenbehandeling toe waarna een 100% inspectie volgt op een correcte hechting. Om een juiste zilverlaag te realiseren in holtes, groeven en gaten past Galvano Hengelo daarnaast tevens binnenanodes, kantel en draairekken toe.
Gedurende de productie en bij de eindinspectie wordt tot slot de laagdikte gecontroleerd doormiddel van een X-ray laagdiktemeter waarbij de meetresultaten in ons systeem worden vastgelegd. Indien de klant dit wenst is het ook mogelijk om een meetrapport mee te leveren.


Galvanisch verzilveren - Galvano Hengelo


Galvanisch verzilveren – Galvano Hengelo

Galvano Hengelo heeft jarenlange ervaring met galvanisch verzilveren en bouwde sinds de start in 1996 veel expertise op. Wij hebben kennis van de diverse producten en halffabricaten die worden gebruikt in de elektrotechniek en bij stroomtransport. We weten wat er nodig is voor de eindproducten en we hebben kennis van de ondergrond waarop we de verzilvering aanbrengen. Vanuit onze kennis en ervaring zijn wij in staat om voor elke ondergrond en elk onderdeel de juiste behandeling en het juiste productieproces te bepalen en uit te voeren.

Eigenschappen van galvanisch zilver
Symbool Ag
Gehalte Ag > 99 %
Gehalte Sb (uitsluitend bij hard zilver) < 0.5 %
Dichtheid 10,49 g/cm3
Smeltpunt 962 °C
Elektrische geleidbaarheid 62,5 1/Ω
Elektrische weerstand 1,6 µΩ/cm
Hardheid normaal zilver 90 - 110 HV
Hardheid hard zilver > 125 HV
Maximale productafmetingen:
Koper: LxBxH = 2100 x 400 x 1100 mm., ook trommelwerk
Aluminium: LxBxH = 1300 x 300 x 900 mm.

Basismaterialen voor de bewerking verzilveren: koper(legeringen) en aluminium.
Bij aluminium wordt een onderlaag van 3 – 5 micron chemisch nikkel aangebracht.
Zie onze technische datasheet Verzilveren voor meer informatie.

Kies ook voor galvanisch verzilveren!

Bezoek Galvano Hengelo op de FMB beurs;
Bezoek Galvano Hengelo op de FMB beurs

Vraag hier uw gratis toegangsbewijzen aan en bezoek ons op de FMB beurs in Duitsland. Wij laten graag kennismaken met onze verschillende behandelingen.

Gratis toegangsbewijzen