Galvano Hengelo

Galvanisch vertinnen

Galvanisch / elektrolytisch vertinnen zorgt voor een goede soldeerbaarheid, ductiliteit en corrosiebescherming op contacten en componenten. Het wordt daarom in de elektro- en elektronica-industrie breed ingezet als contactmateriaal. Vooral koperlegeringen en staal zijn een geschikt grondmetaal voor vertinnen.

Elektrolytisch vertinnen voor elektronica


Vertinnen gebeurde van oudsher door voorwerpen in een bad met gesmolten tin te dompelen. Galvanisch of elektrolytisch vertinnen is echter een veel gecontroleerder proces met een dunnere en egale tinlaag als resultaat. Het voorwerp wordt ook bij galvanisch vertinnen gedompeld in een bad, maar dan in een bad met tinzouten in oplossing. Het te behandelen metalen voorwerp wordt met behulp van elektriciteit bedekt met een laagje tin. Het voorwerp is hierbij de kathode; het tin de anode waarvan de ionen zich verplaatsen naar het voorwerp. Met galvaniseren kunnen we met hoge kwaliteit en nauwkeurigheid zeer dunne laagjes van enkele µm aanbrengen.

Corrosiebescherming

De corrosiebescherming van galvanisch tin staat of valt met de poriedichtheid van de laag. Op een materiaal als staal is het geen goede corrosiebeschermer. Dat komt omdat er bij een porie als gevolg van het potentiaalverschil met de ondergrond vrijwel direct grondmetaalcorrosie optreedt.

Vertinnen van koper

Elektrolytisch vertinnen van koper en koperlegeringen is daarentegen wel een heel geschikte methode om het materiaal te beschermen tegen oxidatie. Daarbij behoudt het koper ook nog eens zijn goede elektrische eigenschappen. Ook blijft de soldeerbaarheid behouden. Zowel geleiding als soldeerbaarheid zijn eigenschappen die van groot belang zijn voor componenten in de in elektro en elektronica.

Vertinnen van messing

Galvanisch vertinnen van messing is ook een goede optie. Wel verslechtert na verloop van tijd de soldeerbaarheid van dit materiaal. Dit komt door diffusie van zink uit de messinglegering in de tinlaag. Om deze diffusie van zink tegen te gaan, brengt Galvano Hengelo bij fijne en/of kritische contacten op het messing eerst een sperlaag aan onder het tin. Deze sperlaag bestaat uit 2 tot 3 micron nikkel.

Specificaties vertinnen

De specificaties van het tin waarmee wij uw product van voorzien vindt u in de tabel. 

Maximale productafmetingen

LxBxH = 1300 x 300 x 900 mm
Max. gewicht = 300 kg

Basismaterialen voor de bewerking vertinnen:
Koper(legeringen) en staal
 
Zie technische datasheet vertinnen voor meer informatie.
Eigenschappen van galvanisch tin
SymboolSn
Gehalte Sn> 98%
Dichtheid7,29g/cm3
Smeltpunt(circa)220°C
Electrische geleidbaarheid10,71/Ω
Electrische weerstand9,3µΩ/cm
Hardheid (halfglanzende laag)20 - 40HV

Waarom Galvano Hengelo?

100% kwaliteit

Wij gaan voor de hoogste kwaliteit mogelijk

Dé specialist

Wij zijn gespecialiseerd in galvaniseren

Snelle levering

Wij maken ons hard om een zo snel mogelijke levering te garanderen.

Zowel grote als kleine componenten

Galvano Hengelo heeft een brede ervaring met galvanisch vertinnen en bouwde sinds de start in 1996 veel expertise op. Klanten profiteren bovendien van onze grote capaciteit. Daarbij kunnen wij bij het galvaniseren gebruik maken van trommelen en of de delen op te hangen delen. Trommelen is vooral geschikt voor kleinere en niet beschadigingsgevoelige producten, die vanwege hun vorm vaak niet kunnen worden opgehangen. Deze worden als stortgoed in speciale galvaniseertrommels behandeld. Onze grote capaciteit en state of the art technieken verkorten onze doorlooptijd, waar u als klant rechtstreeks van profiteert.

Kies ook voor vertinnen bij Galvano Hengelo!