Galvanisch vertinnen van metaal

Galvanisch / elektrolytisch vertinnen zorgt voor een goede soldeerbaarheid, ductiliteit en corrosiebescherming op contacten en componenten. Het wordt daarom in de elektro- en elektronica-industrie breed ingezet als contactmateriaal. Vooral koper is hier een geschikt grondmetaal voor.


Elektrolytisch vertinnen voor elektronica

Vertinnen gebeurde van oudsher door voorwerpen in een bad met gesmolten tin te dompelen. Galvanisch of elektrolytisch vertinnen is echter een veel gecontroleerder proces met een dunnere en egale tinlaag als resultaat. Het voorwerp wordt ook bij galvanisch vertinnen gedompeld in een bad, maar dan in  een bad met tinzouten in oplossing. Het te behandelen metalen voorwerp wordt met behulp van elektriciteit bedekt met een laagje tin. Het voorwerp is hierbij de kathode; het tin de anode waarvan de ionen zich verplaatsen naar het voorwerp. Met galvaniseren kunnen met een hoge kwaliteit en nauwkeurigheid zeer dunne laagjes van enkele µm worden aangebracht.


Corrosiebescherming

De corrosiebescherming van galvanisch tin staat of valt met de poriedichtheid van de laag. Op een materiaal als staal is het geen goede corrosiebeschermer. Dat komt omdat er bij een porie als gevolg van het potentiaalverschil met de ondergrond vrijwel direct grondmetaalcorrosie optreedt.


Elektrolytisch vertinnen van koper

Elektrolytisch vertinnen van koper en koperlegeringen is daarentegen wel een heel geschikte methode om het materiaal te beschermen tegen oxidatie. Daarbij behoudt het koper ook nog eens zijn goede elektrische eigenschappen. Ook blijft de soldeerbaarheid behouden. Zowel geleiding als soldeerbaarheid zijn eigenschappen die van groot belang zijn voor componenten in de in elektro en elektronica.


Galvanisch vertinnen van messing

Galvanisch vertinnen van messing is ook een goede optie. Wel verslechtert na verloop van tijd de soldeerbaarheid van dit materiaal. Dit komt door diffusie van zink uit de messinglegering in de tinlaag. Om deze diffusie van zink tegen te gaan, brengt Galvano Hengelo bij fijne en/of kritische contacten op het messing eerst een sperlaag aan onder het tin. Deze sperlaag bestaat uit 2 tot 3 micron nikkel.


Galvanisch vertinnen - Galvano Hengelo


Zowel grote als kleine componenten

Galvano Hengelo heeft een brede ervaring met galvanisch vertinnen en bouwde sinds de start in 1996 veel expertise op. Klanten profiteren bovendien van onze grote capaciteit. Daarbij kunnen wij bij het galvaniseren gebruik maken van trommelen en of de delen op te hangen delen. Trommelen is vooral geschikt voor kleinere en niet beschadigingsgevoelige producten, die vanwege hun vorm vaak niet kunnen worden opgehangen. Deze worden als stortgoed in speciale galvaniseertrommels behandeld. Onze grote capaciteit en state of the art technieken verkorten onze doorlooptijd, waar u als klant rechtstreeks van profiteert.

Eigenschappen van galvanisch tin
Symbool Sn
Gehalte Sn > 98 %
Dichtheid 7,29 g/cm3
Smeltpunt (circa) 220 °C
Elektrische geleidbaarheid 10,7 1/Ω
Elektrische weerstand 9,3 µΩ/cm
Hardheid (halfglanzende laag) 20 - 40 HV

Basismaterialen voor de bewerking vertinnen: koper(legeringen) en staal.

Maximale productafmetingen:
Koper / Staal: LxBxH = 1300 x 300 x 900 mm.
Koper: ook trommelwerk

Kies ook voor galvanisch vertinnen!

Bezoek Galvano Hengelo op de FMB beurs;
Bezoek Galvano Hengelo op de FMB beurs

Vraag hier uw gratis toegangsbewijzen aan en bezoek ons op de FMB beurs in Duitsland. Wij laten graag kennismaken met onze verschillende behandelingen.

Gratis toegangsbewijzen