Galvano Hengelo

Chemisch vernikkelen

Chemisch vernikkelen wordt ook wel stroomloos vernikkelen of autokatalytisch vernikkelen genoemd. De hiermee verkregen nikkellagen zijn zeer gelijkmatig van laagdikte. Hierdoor heeft u geen uitdagingen met uw schroefdelen. De nikkellaag die ontstaat bij het proces heeft een hardheid van 500 tot 600 Hv.

Heeft u een product met een complexe vorm dat galvanisch niet is te bewerken? Of een product dat een zeer nauwkeurige laagdikte nodig heeft van ± 2 micron, afhankelijk van geometrie? Dan is chemisch vernikkelen de enige juiste methode van oppervlaktebehandeling. Deze behandeling is voor zowel staal als aluminium.

Staal of aluminium vernikkelen

Met chemisch vernikkelen maken wij uw aluminium product of halffabrikaat corrosiebestendig. Dat is een specialisme. Het vergt nogal wat kennis en ervaring om een goede hechting te bereiken. Eventueel kunt u het product daarna nog laten verzilveren, maar dat hoeft niet. Andersom is wel het geval: elk aluminium product dat wij verzilveren, vernikkelen wij eerst chemisch. Veel kennis hebben wij ook van dit proces met staal. Dankzij onze grote capaciteit kunnen wij zeer snel leveren.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Voordelen van chemisch vernikkelen

De methode onderscheidt zich op meerdere gebieden van galvanisch vernikkelen. Het zorgt voor een harder, slijtvaster en beter corrosie werend oppervlak. Het is bovendien goed soldeerbaar en chemisch bestendig. Een ander voordeel is dat het zorgt voor een zeer gelijkmatige laag over het hele product. Dat betekent: geen extra opbouw op randen. Vanaf 25 micron is de laag normaal gesproken porievrij. Wij kunnen een nikkellaag aanbrengen tot circa 50 micron.

Te veredelen tot hoge hardheid

Dankzij een warmtebehandeling kunnen wij de lagen tot een hoge hardheid veredelen, maar zoals aangebracht zijn ze bijna twee keer zo hard als gewone nikkellagen. Chemische nikkellagen zijn eigenlijk nikkel-fosfor legeringslagen. Afhankelijk van het type nikkelbad bouwen wij een bepaald percentage fosfor in. Een hoog fosforgehalte maakt de nikkellagen vooral beter chemisch bestendig. Zo’n nikkellaag is echter niet magnetisch en minder goed soldeerbaar.

Galvano Hengelo voor chemisch vernikkelen

Galvano Hengelo heeft een brede ervaring met chemisch vernikkelen en bouwde sinds de start in 1996 veel expertise op. Klanten profiteren bovendien van onze grote capaciteit. Daarbij kunnen wij combinaties maken van delen trommelen en ophangen. Hierdoor hanteren wij korte levertijden.


Kies voor een gedeeltelijke zink-nikkel behandeling!