Galvano Hengelo

Chemisch vernikkelen

Chemisch vernikkelen wordt ook wel stroomloos vernikkelen of autokatalytisch vernikkelen genoemd. De hiermee verkregen nikkellagen zijn zeer gelijkmatig van laagdikte. Hierdoor heeft u geen uitdagingen met uw schroefdelen. De nikkellaag die ontstaat bij het proces heeft een hardheid van 500 tot 600 Hv.

Heeft u een product met een complexe vorm dat galvanisch niet is te bewerken? Of een product dat een zeer nauwkeurige laagdikte nodig heeft van ± 2 micron, afhankelijk van geometrie? Dan is chemisch vernikkelen de enige juiste methode van oppervlaktebehandeling. Deze behandeling is voor zowel staal als aluminium.

Staal of aluminium vernikkelen

Met aluminium chemisch vernikkelen maken wij uw aluminium product of halffabrikaat corrosiebestendig. Dat is een specialisme. Het vergt nogal wat kennis en ervaring om een goede hechting te bereiken. Eventueel kunt u het product daarna nog laten verzilveren, maar dat hoeft niet. Andersom is wel het geval: elk aluminium product dat wij verzilveren, vernikkelen wij eerst chemisch. Veel kennis hebben wij ook van dit proces met staal chemisch vernikkelen. Dankzij onze grote capaciteit kunnen wij zeer snel leveren.

 

Voordelen van chemisch vernikkelen

De methode onderscheidt zich op meerdere gebieden van galvanisch vernikkelen. Het zorgt voor een harder, slijtvaster en beter corrosie werend oppervlak. Het is bovendien goed soldeerbaar en chemisch bestendig. Een ander voordeel is dat het zorgt voor een zeer gelijkmatige laag over het hele product. Dat betekent: geen extra opbouw op randen. Vanaf 25 micron is de laag normaal gesproken porievrij. Wij kunnen een nikkellaag aanbrengen tot circa 50 micron.

Te veredelen tot hoge hardheid

Dankzij een warmtebehandeling kunnen wij de lagen tot een hoge hardheid veredelen, maar zoals aangebracht zijn ze bijna twee keer zo hard als gewone nikkellagen. Chemische nikkellagen zijn eigenlijk nikkel-fosfor legeringslagen. Afhankelijk van het type nikkelbad bouwen wij een bepaald percentage fosfor in. Een hoog fosforgehalte maakt de nikkellagen vooral beter chemisch bestendig. Zo’n nikkellaag is echter niet magnetisch en minder goed soldeerbaar.

fabriekshal galvano

Specificaties chemisch nikkel

De specificaties van het chemisch nikkel waarmee wij uw product van voorzien vindt u in de tabel. 

Maximale productafmetingen

LxBxH = 1300 x 300 x 900 mm
Max. gewicht: 450 kg
 
Basismaterialen voor de bewerking chemisch vernikkelen:
Staal en aluminium
 
Eigenschappen Chemisch Nikkel
SymboolNiP
Gehalte Ni87-92,5
Gehalte P (midden-fosfor NiP-lagen,
standaard toegepast voor aluminium)
6-9 %
Gehalte P (hoog-fosfor NiP-lagen,
standaard toegepast voor staal)
>10 %
Dichtheid (midden P / hoog P)8,1 / 7,8 ±0,2 g/cm3
Smeltpunt850-880 ºC
Elektrische weerstand50-100 µΩ/cm
Magnetisch midden P / hoog PLicht / niet
Soldeerbaarheid midden P / hoog PGoed / matig
Hardheid zoals neergeslagen500 - 600 HV
Hardheid na gloeien (standaard 16 uur 280 °C)900 - 1000 HV

Waarom Galvano Hengelo?

100% kwaliteit

Wij gaan voor de hoogste kwaliteit mogelijk

Dé specialist

Wij zijn gespecialiseerd in galvaniseren

Snelle levering

Wij maken ons hard om een zo snel mogelijke levering te garanderen.

Galvano Hengelo voor chemisch vernikkelen

Galvano Hengelo heeft een brede ervaring met chemisch vernikkelen en bouwde sinds de start in 1996 veel expertise op. Klanten profiteren bovendien van onze grote capaciteit. Daarbij kunnen wij combinaties maken van delen trommelen en ophangen. Hierdoor hanteren wij korte levertijden.

Kies ook voor chemisch vernikkelen Galvano Hengelo!