Chemisch vernikkelen

Chemisch vernikkelen wordt ook wel stroomloos vernikkelen of autokatalytisch vernikkelen genoemd. De hiermee verkregen nikkellagen zijn zeer gelijkmatig van laagdikte. Hierdoor heeft u geen uitdagingen met uw schroefdelen. De nikkellaag die ontstaat bij het chemisch vernikkelen heeft een hardheid van 500 tot 600 Hv.

Heeft u een product met een complexe vorm dat galvanisch niet is te bewerken? Of een product dat een zeer nauwkeurige laagdikte nodig heeft van ± 2 micron, afhankelijk van geometrie? Dan is chemisch vernikkelen de enige juiste methode van oppervlaktebehandeling. Wij vernikkelen zowel staal als aluminium.


Staal of aluminium vernikkelen

Met chemisch vernikkelen maken wij uw aluminium product of halffabrikaat corrosiebestendig. Dat is een specialisme. Het vergt nogal wat kennis en ervaring om een goede hechting te bereiken. Eventueel kunt u het product daarna laten verzilveren, maar dat hoeft niet. Andersom is wel het geval: elk aluminium product dat wij verzilveren, vernikkelen wij eerst chemisch. Veel kennis hebben wij ook van het chemisch vernikkelen van staal. Dankzij onze grote capaciteit leveren wij snel.


Vraag vrijblijvend een offerte aan


Voordelen van chemisch vernikkelen

De methode onderscheidt zich op meerdere gebieden van galvanisch vernikkelen. Chemisch vernikkelen zorgt voor een harder, slijtvaster en beter corrosiewerend oppervlak. Het is bovendien goed soldeerbaar en chemisch bestendig. Een ander voordeel is dat chemisch vernikkelen zorgt voor een zeer gelijkmatige laag over het hele product. Dat betekent: geen extra opbouw op randen. Vanaf 25 micron is de laag normaal gesproken porievrij. Wij kunnen een nikkellaag aanbrengen tot circa 50 micron.

Chemisch vernikkelen - Galvano Hengelo


Te veredelen tot hoge hardheid

Dankzij een warmtebehandeling kunnen wij de lagen tot een hoge hardheid veredelen, maar zoals aangebracht zijn ze bijna twee keer zo hard als gewone nikkellagen. Chemische nikkellagen zijn eigenlijk nikkel-fosfor legeringslagen. Afhankelijk van het type nikkelbad bouwen wij een bepaald percentage fosfor in. Een hoog fosforgehalte maakt de nikkellagen vooral beter chemisch bestendig. Zo’n nikkellaag is echter niet magnetisch en minder goed soldeerbaar.


Daarom Galvano Hengelo

Galvano Hengelo heeft een brede ervaring met chemisch vernikkelen en bouwde sinds de start in 1996 veel expertise op. Klanten profiteren bovendien van onze grote capaciteit. Daarbij kunnen wij combinaties maken van delen trommelen en ophangen. Hierdoor hanteren wij korte levertijden.

Eigenschappen van chemisch nikkel
Symbool NiP
Gehalte Ni 87 - 92,5 %
Gehalte P (midden-fosfor NiP-lagen, standaard toegepast voor aluminium) 6 - 9 %
Gehalte P (hoog-fosfor NiP-lagen, standaard toegepast voor staal) > 10 %
Dichtheid (midden P / hoog P) 8,1 / 7,8 ± 0,2 g/cm3
Smeltpunt 850 - 880 °C
Elektrische weerstand 50 - 100 µΩ/cm
Magnetisch midden P / hoog P Licht / niet
Soldeerbaarheid midden P / Hoog P Goed / matig
Hardheid zoals neergeslagen 500 - 600 HV
Hardheid na gloeien (standaard 16 uur 280 °C) 900 - 1000 HV

Basismaterialen voor de bewerking chemisch vernikkelen: staal en aluminium.

Maximale productafmetingen:
LxBxH = 1300 x 300 x 900 mm.

Kies ook voor chemisch vernikkelen!

Vacature Galvaniseur;
Vacature Galvaniseur

Opgeleid worden tot Galvaniseur?

Als galvaniseur bepaal je welke producten in welke volgorde de lijn in gaan, zodat de lijn zo efficiënt mogelijk draait en de planning gehaald wordt.

Vacature