Galvano Hengelo

Succesvol galvaniseren met zilver

Een zilverlaagje op de juiste plek met de juiste laagdikte is van essentieel belang voor het functioneren van hoogspanningsisolatoren. Het zilverlaagje aanbrengen doet Galvano Hengelo in een samenwerkingsverband met twee andere Twentse bedrijven. Het resultaat? Klantspecifieke hoogspanningsisolatoren van zeer hoge kwaliteit. Welke uitdagingen spelen bij dit precisie-galvaniseerwerk?

Hoogspanningsisolatoren zijn essentieel in het transport van elektriciteit in het hoogspanningsnet. Deze isolatoren worden toegepast in hoogspanningsschakelaars, in onder meer windmolens en hoogspanningsverdeelstations. In Twente maakt een samenwerkingsverband van drie bedrijven componenten voor de productie van hoogspanningsisolatoren, voor grote multinationals wereldwijd. Het samenwerkingsverband bestaat uit de bedrijven Mekufa, TMI Group en Galvano Hengelo: drie specialisten die aan de strenge eisen voor hoogspanningsisolatoren kunnen voldoen. Niemand wil immers dat ineens, bijvoorbeeld, een halve stad zonder stroom zit.

Mekufa maakt epoxyharsisolatoren voor afnemers wereldwijd. Epoxyhars heeft als voornaamste functie het isoleren van elektrische spanning. Voor de hoogspanningsisolatoren moet de epoxyhars opgewassen zijn tegen extreem hoge spanningen tot 800 duizend volt. De epoxyharsisolatoren omvatten een metaaldeel dat juist weer perfect stroom moet kunnen geleiden. De bewerking hiervan wordt gedaan door de TMI Group, expert op het gebied van metaalbewerking. Maar om het metaaldeel (aluminium) moet ook een laagje zilver worden aangebracht, om te voorkomen dat het aluminium gaat oxideren waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Tegelijkertijd moet het zilver ook als een heel goede stroomgeleider functioneren. Het aanbrengen van dit zilverlaagje gebeurt bij Galvano Hengelo, specialist in galvaniseren. Zij beheersen de kunst om de zilverlaag bij inwendige holtes in de vereiste dikte op de juiste plek te krijgen, waarbij eventuele hechtingsproblemen worden voorkomen.

Veel ervaring

“Dit samenwerkingsverband voor de hoogspanningsisolatoren functioneert al meer dan tien jaar”, zegt Ivo Willemsen, algemeen directeur bij Galvano Hengelo. “We hebben al heel veel producten behandeld en heel veel ervaring opgebouwd. De samenwerking is ook ontstaan omdat bij de productie van de verschillende componenten de doorlooptijd heel belangrijk is. Dan is het handig als de partners dichtbij zitten en er weinig tijd nodig is voor transport. We werken vooral veel samen met TMI; die zitten vijf kilometer bij ons vandaan, waardoor het dagelijkse transport weinig aandacht vergt. De doorlooptijd bij ons is drie tot vijf dagen. Met TMI hebben we ook een aantal technische problemen opgelost voor het verkrijgen van genoeg zilver op de juiste plek.”

Meerwaarde leveren

Tot slot: waarmee onderscheidt Galvano Hengelo zich van andere galvanobedrijven? “Als onderscheid zien we het leveren van echte meerwaarde. Doe je dat niet, dan ben je één van de vele spelers op de markt en krijg je de vraag: ‘wat kost het bij jou?’ Ik denk dat de gemiddelde toegevoegde waarde van galvaniseren zo’n vijf tot tien procent bedraagt en dat betekent dat de transportafstand van de producten belangrijk wordt. Anders gezegd: als je je niet weet te onderscheiden, is jouw werkgebied een straal van 250 tot 300 kilometer. Bij een beperkte toegevoegde waarde kun je die straal niet oprekken. Dat lukt wel als je de toegevoegde waarde vergroot en dan kun je ook beter uit de prijsdiscussie blijven. Dan zijn klanten bereid een transportafstand van pakweg duizend kilometer te overbruggen. Wij zijn gespecialiseerd in heel moeilijke en lastige producten waarin allerlei gaten en holtes zitten; iets wat je als galvaniseerbedrijf eigenlijk juist niet wilt hebben. Daarnaast hebben we zilver als strategische groeimarkt bestempeld, vanwege de verwachte toename van elektrische systemen om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, wat een uitbreiding van de elektrische infrastructuur vergt. Ook de toename van wind- en zonne-energie is voor ons belangrijk.”

Bron: Oppervlaktetechnieken, augustus 2020

Lees het volledige artikel hieronder.